ALIGNccus

http://alignccus.eu/

http://www.act-ccs.eu/align/

Perioada: 15.07.2017 – 30.11.2020

Director de proiect: Iolanda Alexe

Autoritatea contractanta: UEFISCDI

Buget: Buget ALIGN CCUS – Picoil Info Consult

Rapoarte: RST ALIGN CCUS 2017

                      RST ALIGN CCUS 2018

                      RST ALIGN CCUS 2019

Articole: Multimodal Transport of CO2 (ALIGN CCUS)     Sursa: Link

                   Utilization of captured CO2 for implementing CCUS in Romania (ALIGN CCUS)     Sursa: Link

Acest proiect a fost început printr-un parteneriat internaţional de ştiinţă şi industrie format din 31 de parteneri din 5 ţări (Germania, Olanda, Norvegia, Marea Britanie, România), conducători de proiect fiind institutul de cercetare olandez TNO. Partenerii români participanţi la proiect sunt GeoEcoMar, Picoil Info Consult, CO2 Club şi SNSPA. Proiectul are o durată de 3 ani, în perioada iulie 2017 – iulie 2020, finanţarea proiectului făcându-se din fondul european ERA-NET ACT, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Proiectul ALIGN CCUS  are ca scop accelerarea tranziției sectoarelor industriale și energetice actuale într-un viitor al activității economice continue și a emisiilor reduse de carbon, în care captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS) joacă un rol esențial. Pentru a atinge obiectivul general ALIGN, proiectul cuprinde o serie de obiective concentrate, dar interconectate:

  1. Captură: permite implementarea pe termen scurt (până în 2025) a captării de CO2 prin îmbunătățirea performanțelor și reducerea costurilor
  2. Transport: optimizarea transportului de CO2 pe scară largă
  3. Depozitare: reducerea incertitudinii în furnizarea de rețele de stocare pe scară largă
  4. Utilizare: stabilirea contribuției CCUS ca element pentru stocarea și conversia pe scară largă a energiei
  5. Acceptarea socială: implementarea CCUS în societate.

Proiectul ALIGN-CCUS va analiza domenii de cercetare diferite, dar interconectate, care vor sprijini furnizarea de solutii rapide și rentabile privind captura, utilizarea și stocarea de carbon pe scară largă (CCUS).

Proiectul ALIGN-CCUS se va axa pe regiuni specifice din cinci țări europene: respectiv, Renania de Nord-Westfalia în Germania, Rotterdam în Olanda, Grenland în Norvegia, Oltenia în România și Teesside și Grangemouth în Marea Britanie. Rezultatele vor fi folosite pentru a elabora un plan pentru livrarea CCUS în fiecare regiune.

Proiectul ALIGN-CCUS reunește știința și industria într-un obiectiv comun de transformare a șase regiuni industriale din Europa (Teesside și Grangemouth din Marea Britanie, Rotterdam din Olanda, Renania de Nord-Westfalia din Germania, Grenland din Norvegia și Oltenia din România) în centre economice cu emisii scăzute de carbon, până în 2025.

Proiect, al cărui numitor comun este cercetarea privind captarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbonului (CCUS), va fi implementat de un consorțiul format din 34 de parteneri – institute de cercetare și companii industriale.

Ajutând la abordarea problemelor specifice cu care se confruntă industria, proiectul își propune să susțină implementarea rapidă și eficientă a CCUS, permițând sectoarelor industrial și energetic din Europa să facă parte dintr-un viitor cu emisii scăzute de carbon, rămânând în același timp viabile din punct de vedere economic.

Obiectivele ALIGN CCUS sunt:

– optimizarea și reducerea costurilor tehnologiilor de captare a CO2

– planificarea transportului pe scară largă a CO2

– furnizarea unei stocări de CO2 on și off-shore suficiente și sigure

– dezvoltarea utilizării CO2 în stocarea și conversia energiei

– sprijinind acceptării sociale a CCUS

Proiectul ALIGN-CCUS are șase pachete de lucru, astfel:

– WP1 – Captarea CO2

– WP2 – Transportul CO2

– WP3 – Stocarea CO2

– WP4 – Utilizarea CO2

– WP5 – Clustere industriale

– WP6 – Acceptarea socială a CCUS

Din România, la acest proiect participă 4 parteneri, SNSPA implicat în WP6, respectiv GeoEcoMar, CO2Club România și Picoil Info Consult, implicați în WP5.